אסתטיקת שיניים הולכת וצוברת תאוצה, שיניים הופכות לבנות יותר, החיוך מקבל מראה אחיד וישנה עלייה חדה במודעות לשמירה על בריאות חלל הפה. כמובן שאסתטיקת שיניים לא מסתיימת בטיפולים במרפאת השיניים ודורשת תחזוקה שוטפת ושמירה על בריאות חלל הפה.
צחצוח שיניים ודרכים לשמירה על אסתטיקה
עם העלייה במודעות ישנו גם רעב גדול יותר למידע וכמעט בכל ביקור של מטופל במרפאת השיניים עולות השאלות הבאות: מה עדיף מברשת שיניים חשמלית או רגילה? ואם כבר חשמלית אז איזו מברשת שיניים חשמלית מומלצת? אם אני משתמש בחוט דנטלי אז אפשר לוותר על צחצוח שיניים? האם כדאי לצחצח את הלשון? האם יש משחת שיניים מומלצת? מהו הגיל להתחלת הצחצוח? האם דרושה השגחה של מבוגר? ועוד טיפים יעילים שיחסכו ביקור אצל רופא שיניים ויובילו לאסתטיקת שיניים מירבית.
האם לעבור למברשת שיניים חשמלית?
זוהי בוודאי אחת השאלות הנפוצות בה נתקל כל רופא שיניים.
פרסומות רבות ומושקעות מציירות לנו חלל פה אסתטי, נקי, מבריק, ועם חיוך של מיליון דולר. אז האם אלו פני הדברים? האם מברשת שיניים חשמלית באמת יעילה יותר ממברשת שיניים רגילה? לפני שאתם פותחים את הארנק אומר לכם כי סקירה מדעית נרחבת שנערכה בנושא לא מצאה הבדלים סטטיסטיים מובהקים המעידים כי מברשת שיניים חשמלית אכן יעילה יותר מצחצוח ידני. אם כי, יותר ויותר מחקרים חדשים שמתמקדים בנושא מצביעים על שיפור מסוים בהפחתת הפלאק והסיכון לדלקות חניכיים.
אם מברשת שיניים חשמלית נוחה לכם יותר ומעודדת אתכם לצחצח את השיניים, אז זו בהחלט סיבה להמשיך ולהשתמש בה. האם יש המלצות מיוחדות למברשות שיניים חשמליות? האם ישנן מברשות יעילות יותר מאחרות?
התשובה היא כן, אם כבר בחרתם במברשת שיניים חשמלית אז תדעו שמברשות חשמליות שבהן הראש מסתובב לכיוון אחד ולאחר מכן לכיוון הנגדי (Rotation Oscillation) הובילו ליעילות גבוהה יותר של הפחתת פלאק והורדת הסיכון להיווצרות דלקות חניכיים ביחס למברשות שיניים אחרות.
האם חוט דנטלי מחליף צחצוח שיניים?
שימוש בחוט דנטלי דורש מיומנות בסיסית. תנועות לא נכונות עלולות לפצוע את החניכיים וליצור רובד חיידקים (ובכך למעשה המצב שנוצר סותר את הסיבה שלשמה בחרנו להשתמש בחוט הדנטלי). יתר על כן, אם השימוש הוא לקוי אז לא נסייע בניקוי השיניים. אם אתם חווים כאבי שיניים בזמן ניקיון בעזרת חוט אז קרוב לוודאי שאינכם עושים זאת כשורה.
אם הנכם בעלי רמת מיומנות גבוהה בחוט דנטלי אל תמהרו להניח את מברשת השיניים. שכן, מחקרים רבים מצביעים על כך שחוט דנטלי אינו מהווה תחליף לצחצוח שיניים.
אז האם להשתמש בחוט דנטלי? התשובה היא בהחלט כן, אך לצד צחצוח ולא במקום. חוט דנטלי בשילוב אמצעים מסייעים אחרים כגון צחצוח אכן מראים שיפור בבריאות הפה, אסתטיקת שיניים משופרת, יעילות רבה יותר בהפחתת פלאק והורדת הסיכון להופעתן של דלקות חניכיים.
שימוש בחוט דנטלי צריך להתבצע בצורה עדינה מאוד על ידי הכנסת החוט בתנועת ניסור לכיוון החניכיים. יש להימנע מהכנסת החוט באגרסיביות על מנת לא לפגוע בבריאות החניכיים. כמו כן, החוט צריך לחבוק את השן ותנועת הניקוי צריכה להתבצע על ידי תנועות לכיוון מעלה ומטה. חשוב להיכנס מתחת לחניכיים על מנת להוציא את הרובד התת חניכי. יש להפקיד כי הוצאת החוט הדנטלי נעשית בעזרת משיכה הצידה ולא כלפי מעלה.
האם כדאי לצחצח את הלשון?
כאשר אתם מצחצחים את השיניים כדאי להשקיע מספר שניות גם בצחצוח הלשון. סקירה מדעית משנת 2010 שבחנה 5 מחקרים שונים העלתה כי צחצוח של הלשון מסייע להפחתת ריח רע מהפה. נתונים נוספים שעלו בסקירה מצביעים על כך שצחצוח הלשון מפחית רובד חיידקים על הלשון (אותה שכבה צהובה או לבנה שנראית על הלשון). לפיכך, תפרגנו לפה וללשון עוד כמה רגעים של צחצוח ותחסכו מעצמכם הבל פה מיותר!
מהי משחת השיניים המומלצת?
אתם בוודאי מחכים לשמוע שם של חברה זו או אחרת, אך זאת לא כוונת רופא השיניים. המטרה היא לתת לכם את הידע לבצע החלטה מושכלת בעצמכם, ידע שיתן כלים בשמירה על בריאות הפה לצד אסתטיקת שיניים אופטימלית. בבואכם לקנות משחת שיניים, בדקו את ריכוז הפלואוריד במשחה. פלואוריד הינו יון שמשפר את עמידות שכבת האמייל של השן בעזרת תכונותיו (מותקף פחות על ידי חומצות שונות). מחקרים מצביעים על כך שמשחות שיניים המכילות פלואוריד משפרות את בריאות חלל הפה משמעותית (24.9% יותר ממשחות ללא פלואוריד).
המחקרים מצביעים על כך שמשחות בעלות ריכוז פלואוריד של 0.15% ומעלה מסך רכיבי המשחה הן בעלות הביצועים הטובים ביותר (באנגלית יופיע כ-PPM 1500).
יתר על כן, אלמנט חשוב אליו צריך להתייחס בבחירת משחת השיניים הינו חלל הפה הייחודי של המשתמש ובעיות השיניים המצויות בו. כיום, רפואת השיניים שמה דגש על התאמת משחת השיניים בהתאם לבעיה הקיימת בפה. לרובנו, הסובלים מבעיות שיניים וחניכיים קלות, מתאימות המשחות עם ריכוז הפלואוריד של 1500 PPM. אך לפעמים קיימות בעיות אחרות להם אנו מתאימים משחה ייעודית. לדוגמה, כאשר קיימת רגישות בשיניים ההמלצה היא על שימוש במשחה נגד רגישות (אל דאגה גם בה יש פלואוריד), כאשר קיימת דלקת בחניכים אזי ההמלצה היא על שימוש במשחה ייעודית לחניכיים.
כמה זמן צחצוח שיניים צריך לארוך?
כאמור, ההמלצה היא לצחצח את השיניים לא יותר מ-2-3 פעמים ביום, ומשך זמן הצחצוח המומלץ הוא כשתי דקות. על פי מחקר שנערך בשנת 2009 בארה"ב עלה שהזמן הממוצע לצחצוח שיניים עומד על כ-45 שניות. המחקר בדק את השפעת משך זמן הצחצוח על יעילות הסרת פלאק. התוצאות הראו שכאשר משך זמן הצחצוח גדל מ-45 שניות ל-2 דקות חל שיפור בהסרת פלאק בכ-26%.
מתי מתחילים לצחצח שיניים לתינוקות?
כבר כשמופיעות שיני החלב הראשונות ניתן להתחיל ולנקות אותן בעזרת מטלית רטובה. עם הופעת כל שיני החלב ניתן לעבור לצחצוח שיניים בעזרת מברשת שיניים עדינה במיוחד ורכה מאוד. גם למשחת השיניים חשיבות, שכן תרצו שהילד יהנה מפעולת הצחצוח ומטעמה הנעים של המשחה. לכן, בחרו במשחת שיניים המתאימה לילדים עם טעם שילדכם אוהב.
בניגוד למבוגרים, בילדים חשוב להקפיד על משחת שיניים עם ריכוז פלואוריד נמוך הרבה יותר (500 PPM). כמות משחת השיניים בצחצוח צריכה להיות בגודל של אפונה ולא יותר מכך.
כתר בשיניים דורש צחצוח ותחזוקה מיוחדת
טעות נפוצה היא לחשוב שהתקנים מלאכותיים כמו כתרים בשיניים אינם דורשים תחזוקה. כתר דורש יתר תשומת לב ועבודת ניקיון יסודית עוד יותר משיניים טבעיות. שימוש במברשת שיניים לא יספיק ולזה תצטרכו להוסיף שימוש בחוט דנטלי וזה מכיוון שקיימת נקודת תורפה בין הכתר לבין הבסיס שלו. בנקודה זו מצטברים חיידקים רבים שעלולים לחדור לתוך הכתרים ולהוביל להיווצרותם של נזקים משמעותיים. לפיכך, אם בפיכם כתר אל תאפשרו לו לרדת מכס המלוכה והקפידו על צחצוח שיניים תדיר יחד עם חוט דנטלי.
טיפים מרופא השיניים
- האורך של סיבי מברשת השיניים צריך להתאים לגודל הפה, גודל המכסה שלוש שיניים.
- את מברשת השיניים יש לשטוף היטב בגמר הצחצוח ולהחליפה כל שלושה עד ארבעה חודשים.
- מברשות שיניים עדינות ורכות מומלצות יותר מכיוון שאינן מובילות לנסיגת חניכיים כמו המברשות בעלות הסיבים הקשיחים.
- צחצחו פעמיים עד שלוש פעמים ביום ולא יותר. צחצוח יתר של השיניים לא יוביל לאסתטיקת שיניים משופרת ואף עלול לפגוע בשכבת האמייל הטבעית של השן.
מרפאת שיניים בעפולה, טל אליהו, עם כל המידע והטיפולים הדרושים. צרו קשר וקבעו תור לייעוץ אצל מי שיטפל בכם בחיוך ויוציא אתכם עם חיוך רחב, בוהק ובריא הרבה יותר!