למרבה הצער, גם אם נצחצח את השיניים שלנו בצורה הכי טובה שאפשר, אין לנו שליטה מלאה על צבע השיניים שלנו: כל אחד נולד עם צבע אבן שן שונה מעט ועם הגיל השיניים נעשות יותר צהובות. יחד עם זאת, יש לנו לא הרגלים שיכולים להשפיע לרעה על צבע השיניים שלנו, ובראשם מגוון המזונות שאנחנו אוכלים (וכמובן עישון). כולנו יודעים שמשקאות עתירי קפאין כמו קפה או תה שחור יכולים לפגוע בלובן השן, אבל מסתבר שיש עוד כמה מזונות חשודים שאולי יפתיעו אתכם:
יין לבן ואדום
יין לבן וגם אדום כוללים חומרים שמשאירים כתמים צהובים או חומים על השיניים. החומציות שביין אף גורמת לחריצים שסודקים את השן והופכת אותה לפגיעה יותר להכתמה באופן כללי.
רטבים מעגבניות, רסק עגבניות וקטשופ
גם כאן החומציות של העגבנייה מחלישה את השכבה החיצונית של השן ופוגעת בלובן שלה. אפילו עשבי תיבול שבדרך כלל נמצאים במנות מסוימות עלולים לגרום להכתמת השיניים. לכן, חשוב להשתמש בקיסם אחרי הארוחה ולנקות את הרווחים שבין השיניים.
רוטב סויה ורוטב בלסמי
החברות שמייצרות את רוטב הסויה אמנם מתהדרות באותנטיות שלו, אבל על מנת לייעל תהליכים, הן משתמשות בחומצה הידרוכלית שלא רק פוגעת בשן, אלא גם גורמת לצבע החום של הסויה להידבק אליה. אם מוסיפים לזאת את כמויות המלח שיש ברוטב הזה, מגיעים שמסקנה שאם יש לכם אפשרות כזו, עדיף להשתמש בו במתינות (למשל, אם אתם אוכלים סושי או מכינים מקופץ בבית).
גם לרוטב בלסמי עשויה להיות השפעה דומה אם משתמשים בו בכמות רבה. אם כבר עושים זאת, עדיף לשלב בסלט הרבה עלים ירוקים שיכולים למנוע חלק מהנזק.
צ'יפס
כולנו יודעים שצ'יפס הוא לא בדיוק מזון בריאות, אבל מסתבר שהעמילן שיש בו משמש כחומר מזון לבקטריות שנמצאות בחלל הפה. חילוף החומרים שלהן מוביל ליצירת חומצה שעלולה להצהיב את השיניים ובמקרים קיצוניים אף להוביל לעששת.
קארי
קארי הוא תבלין עם צבע עז במיוחד, ולכן לא מפתיע שגם הוא גורם להופעתן של שיניים צהובות. באופן מפתיע, הכורכום, תבלין עם צבע עז גם כן, לא גורם לאפקט הזה, ולמעשה יש כאלו שטוענים שאפשר להשתמש בו להלבנת שיניים "טבעית".
קולה ומשקאות מוגזים
לא בכדי רופאי שיניים ממליצים להפחית עד להפסיק לחלוטין עם משקאות מוגזים. הרוב המכריע של המשקאות המוגזים (אפילו סודה רגילה) מחלישים את השיניים והופכות אותן לפגיעות יותר להכתמה. אם מוסיפים לכך גם את החומצות השונות וצבעי המאכל שנמצאים במשקאות כמו הקולה, ההשפעה הרעה אפילו מתגברת.
סוכריות וקרטיבים
הרבה מאוד סוכריות וקרטיבים (מקרח) עדיין מכילים צבעי מאכל לא לגמרי טבעיים (במיוחד כשאין ממש פיקוח של משרד הבריאות), מה שגורם להם להשאיר כתמים על השיניים.
חמוצים
באופן דומה לחומצה שנמצאת במזונות אחרים, גם החומץ שיש במאכלים כבושים לא בדיוק מיטיב עם השן והופך אותה לפגיעה יותר בפני הכתמה.
סלק
כל מי שאוהב סלק יודע שהוא אולי מאוד מזין ובריא (על הטעם יש וויכוח), אבל הוא גם מלכלך מאוד ואפילו משתמשים בו כצבע מאכל טבעי. לכן, זה לא מפתיע שהוא גם לא בדיוק טוב לשיניים. אז נכון, השיניים שלנו כנראה לא יהפכו לסגולות, אבל הן בהחלט עלולות לקבל צבע כהה יותר.
מיצי פירות
כאשר אנחנו שותים מיצי פירות, הנזק בחומציות של חלק מהם כמו למשל רימונים או תפוזים גובר, בין אם מדובר במשקה סחוט ובין אם מדובר במשקה מתועש. אפשר להפחית את הנזק הזה באמצעות שימוש בקש.
הלבנת שיניים
גם אם נפחית בכל המזונות האלו או נימנע מחלק מהם לחלוטין, עדיין ייתכן שנרצה להלבין את השיניים. הלבנת שיניים מקצועית מתבצעת אצל רופא שיניים שזו ההכשרה שלו. יש היום לא מעט אפשרויות להלבנת שיניים וביניהן הלבנת שיניים מהירה והלבנת שיניים ביתית. השיטות המודרניות והמתקדמות שנעשה בהן שימוש בכל רחבי העולם אינן כואבות ותופעות הלוואי שלהן מועטות עד לא קיימות.