מה זה סיבי זכוכית?
סיבי זכוכית הם הדבר הבא בתחום רפואת השיניים, זאת מאחר ומספקים מענה לבעיות אשר לא נמצאו עבורם פתרונות הולמים. סיבי הזכוכית נולדו בתעשיית החלל כחלק משיפור החומרים המרוכבים המרכיבים את מעבורות החלל. תכונותיהם המכניות נותנות מענה מצוין למגוון תחומים, ביניהם רפואת השיניים.
סיבי זכוכית ניחנים בתכונות מכאניות משובחות כדוגמת חוזק וקשיחות, יש להם עמידות מצוינת בפני קורוזיה (חשוב מאוד כאשר מדובר על רכיב שנמצא בסביבה מימית) וניתן לבחור את הכיווניות שלהם באזורים המבוקשים.
אם כך אז עולה השאלה מדוע לא כל רופאי השיניים עוברים לשימוש בסיבי זכוכית?
התשובה פשוטה, אנשים הם שמרנים וכמוהם גם אוכלוסיית רופאי השיניים, אך אט אט מבינים הלה כי אין מנוס ממעבר לחומרים בטוחים יותר וטובים יותר עבור בריאות המטופלים. יתרה מכך, לא כל רופא שיניים עבר השתלמות בנושא ומכיר לעומק את נושא הסיבים.
מתי משתמשים בסיבי זכוכית בטיפולי שיניים?
סיבי זכוכית מאופיינים באלסטיות גבוהה מאוד וחוזק מתיחה משופר כך שלרופא השיניים ישנה גמישות רבה מבעבר. יתר על כן, דומות מאוד תכונותיהם של הסיבים לאלה של שכבת הדנטין של השן ומשכך מהווה חומר תומך מצוין עבורה.
מתי יכול רופא השיניים להשתמש בסיבי זכוכית?
- מבנה פייבר פוסט–יתד העשויה מסיבי זכוכית ומוחדרת לתעלת השן. יתרונותיהם של סיבי הזכוכית על בורג רגיל (בד"כ עושה שימוש הרופא בבורג עשוי טיטניום) הם במראה טבעי הרבה יותר, אינם זקוקים להברגה (הסיבים מוחזקים באמצעות דבק קומפוזיטי) ובזכות האלסטיות הגבוהה יוצרים פחות אפקט של טריז על השיניים.
- בעת ביצוע סתימות גדולות המחפות על שברים וסדקים. כלומר, השלמה של שן אפשרית בהחלט באמצעות סיבי הזכוכית.
- קיבוע של שיניים הסובלות ממחלת חניכיים או לאחר יישור שיניים.
- כאשר אין אפשרות להשלים שיניים באמצעות השתלה דנטלית אז סיבי זכוכית יכולים להוות כתחליף ועל ידם ניתן ליצור שן המעוגנת לשיניים סמוכות.
- ניתן ליצור שיקום מעבר זמני כתחליף לתותבת על מנת ליצור שן זמנית בזמן ההמתנה לשיקום. היתרון הגדול של סיבי הזכוכית שהם נותנים מענה מיידי ואסתטי לבעיות מורכבות.
יתרונות של שימוש בסיבי זכוכית?
שימוש בסיבי זכוכית נעשה לאחר שנבדק כי המטופל אכן מתאים לטיפול. מבוצעים חריצי עיגון בשיניים הסמוכות למקום הצריך השלמה, ובחלל הנוצר מוכנס סיב הזכוכית עליו נבנית השן.
היתרון הרב של הטיפול הוא בפגיעה מינימלית בחומר השן (בהשוואה לטיפולים אחרים), הפחתת הכאבים הכרוכים בטיפולי השלמה ובניית שיניים, מאחר ואין צורך בטיפול שורש כלל (כמובן כי יש לבחון כל מקרה לגופו).
חשוב להבין שסיבי הזכוכית יכולות להיות ברירת מחדל ברפואת השיניים ובמקרים רבים יכולים יכול להוות תחליף הולם מאוד וחיזוק משמעותי לפרוצדורות ברפואת השיניים.
עוד יתרון משמעותי מאוד של סיבי הזכוכית הוא היכולת של רופא השיניים לבצע פרוצדורות מורכבות במרפאה, בזמן יחסית קצר, מבלי לשלב עבודת מעבדה. דבר היכול לחסוך כסף רב וללא פגיעה באסתטיקה ובתוצר.
למי מתאים טיפול שיניים בסיבי זכוכית?
לכל אחד, אין קונטראינדיקציה ברורה שלא להשתמש בסיבי זכוכית.
היום ברירת המחדל בביצוע מבנים לאחר טיפול שורש הוא אכן השימוש בסיבי הזכוכית, הן בשל חוזקם אך והן בזכות גמישותם הדומה מאוד לדנטין.
כמו כן, בביצוע סתימות גדולות אנחנו נעדיף לבצע זאת עם סיבי זכוכית על מנת לחזק את הסתימה. יתר על כן, יתרון נוסף של סיבי הזכוכית הוא שיחסית לחומרים מרוכבים אחרים הם אינם מתכווצים ולכן עוזרים מאוד במניעה של דלף שולי (אמנם נשמע שולי אך בעל משמעות רבה לחלל הפה).
גם בקיבועים במקרים של שיניים ניידות עקב מחלה פריודונטלית נעדיף את סיבי הזכוכית על סיבי הניקל, טיטניום או פלדת אל חלד, בשל חוזקם, גמישותם וכן בגלל המראה האסתטי שאינו משתקף במעבר בין השיניים.
אנו מאמינים ברפואת שיניים שמרנית ולכן אנחנו מאמינים בלתת ללקוחותינו את כל האופציות הטיפוליות בהן גם הטיפול בסיבי זכוכית.
חשוב מאוד להבין שאחד היתרונות הגדולים ביותר של סיבי הזכוכית הוא ביצוע הטיפול על ידי רופא השיניים ללא מעורבותה (ברוב המקרים) של מעבדת שיניים. כמובן כי זה מוזיל באופן משמעותי את מחיר הטיפול אך לא מוריד מחוזק הטיפול, איכותו או ערכו האסתטי.
גם בשחזורי המעבר לקראת שיקום פה קבוע ובמיוחד בזמן ההמתנה לקליטת שתל באזור קדמי. עד עתה, רופאי השיניים נהנו לתת תותבת הנעשה במעבדה הקרויה פליפר. היום בעזרת סיבי הזכוכית ניתן לתת שיקום מעבר זמני חזק ואסתטי הנותן למטופל נוחות ויכולת לקבל את המצב הזמני עד קליטת השתל ללא התעסקות עם תותבת זמנית ולכן מעלה מאוד את היענות המטופל.
דוגמאות למטופלים שנהנים מסיבי הזכוכית:
- מטופל שעבר סדרת טיפולים והשתלות שיניים, ובזמן ההמתנה לקליטת השתל העדיף סיבי זכוכית על תותבות.
- אדם ששבר את אחת משיניו הטוחנות, אך לא היה מעוניין בכתר או במילוי חרסינה והעדיף לבצע סתימה עם סיבי זכוכית על מנת לחזק את הסתימה שנעשתה.
- כאשר עושים היום מבנים לשן לאחר טיפול שורש נעדיף את היתדות העשויות סיבי זכוכית, הן בגלל גמישותם הדומה לדנטין (ופחות גורמת לאפקט של טריז) והן בגלל שאינן שאינן משתקפות מבעד לשן.
- במקרים בהם אין מספיק מקום לביצוע שתל – לדוגמה, שיניים אשר עברו הטיה או לחילופין שהשיניים צפופות (במיוחד באזור קדמי תחתון) נעדיף לבצע שחזור עם סיבי זכוכית להשלמת השן.
- קיבועים לשיניים, בעיקר שיניים שניידות עקב מחלת חניכיים חריפה וניתן לחזק אותם על ידי חיבורם אחת לשנייה עם סיבי זכוכית. כך החיבור הוא אסתטי ולא נראה לעין.
השלמת שן קדמית
סיבי זכוכית גם בעפולה
סיבי זכוכית הם אופציה טיפולית מצוינת הנותנת לנו מענה חזק, יציב ואסתטי לאורך זמן ומשכך החלטנו לאמץ אותם במרפאת השיניים שלנו בעפולה. סיבי הזכוכית מאפשרים לשמור על כמות גדולה יותר של חומר שן ולפיכך הם אופציה טיפולית טובה עבור קהל המטופלים.
לכן אנחנו במרפאת שיניים ד"ר טל אליהו בעפולה פותחים בפניכם דלת לעולם חדש של רפואת השיניים – עולם סיבי הזכוכית – המאפשר לנו לספק לכם אופציות טיפוליות נוספות ומגוונות שיועילו לבריאות חלל הפה שלכם.